söndag 18 augusti 2013

fredag 16 augusti 2013

Eslövs BK - Hanaskogs IS: 2-0

Jag har gått och sett fram emot den här matchen länge, dels på grund av sommaruppehållet, dels på grund av att jag förväntade mig extra stor närvaro av Eslövs fans på första hemmamatchen efter ombyggt Ekevalla.

När det gällde publiksiffran, så låg den kanske snäppet över det normala, men inte jättemycket.

Skulle vara kul att se fler Eslövsbor på matcherna.

Jag pratar rätt ofta fotboll med en god vän till mig som är något av ett "face" i en av subkulturella skäl mycket kreddigare klubb än EBK, nämligen GAIS, så har han också bott länge i Götet.

Nåväl, när jag berättade att vi skulle möta en liten förening som Hanaskogs IS, så skrattade han inte åt det, utan påpekade att det är sånt här fotbollen handlar om. När fotbollen började för nåra hundra år sen, så handlade det om att försvara den lokala hedern mot andra byar och fotbollen har på så sätt alltid varit en förenande faktor och hade det inte varit kul om den hade fortsatt vara det? Om folk på internet inte satt och snackade om Real Madrid eller Chelsea som "deras" klubbar, utan om klubbar som representerar deras kvarter, stadsdel eller landskap? Genom att bojkotta det mångmiljardspektakel fotbollsindustrin har blivit och följa småklubbar som EBK eller Hanaskog, så gör man fotbollen en stor tjänst genom att connecta till vad det egentligen handlar om.

Nåväl, själva matchen, då. Jag har tidigare beskrivit EBKs taktik den här säsongen som engelsk, mycket spel fram och tillbaka på planen, men jag tror jag får ändra på den beskrivningen, för om en klubb spelar engelskt, så har den i alla fall ett visst försvarsspel. EBKs taktik har, med tiden mer och mer utvecklat sig till att vara ett gäng fulla brassar som går bärsärkagång. Fullt fokus framåt, alla vill göra mål och alla dundrar på konstant utan respekt för motståndet.

EBK gjorde i dag bara två mål, det första genom Blerim Hajra i 32e minuten och det andra av Christian Englesson i 70e.

Hanaskog hade ett par fina chanser, de flesta på fasta situationer, däribland ett riktigt snyggt, det får man ge dem, försök i 72a minuten.

Men överlag var det Eslöv som hade flest fina chanser och vi hade mycket väl kunnat göra många mål till, om inte Hanaskog hade satsat, som de gjorde, så defensivt.

Jag tyckte faktiskt domaren, för en gångs skull, inte var en total katastrof, utan la ribban högt. Tre gula kort delades dock ut, ett till Hanaskog och två till oss.

Matchens lirare är för mig Christian Englesson, för 1-0 är ett farligt resultat att nöja sig med, särskilt när vi spelar så offensivt, att jag tyckte det kom som en lättnad när 2-0 petades in.

För att summera, äntligen är fotbollen på gång igen! Ser fram emot flera fina hemmamatcher på Ekevalla i höst och jag hoppas se fler Eslöviter på plats.

Forza Eslöv!

tisdag 13 augusti 2013

Noise Agents, "S/T"

/ ARTIST: Noise Agents / TITEL: "S/T" / ETIKETT: Står inte på skivan / GENRÉ: Punk / FORMAT: CD /

Så här är det, jag har, under de senare åren utvecklat en smärre allergi mot engelsk streetpunk, som jag tycker blivit tråkig och generisk. Men, det finns ett par band från det förenade kungadömet som jag haft turen att recensera och som verkligen gjort sin egen grej och gjort den så bra att de räddar den engelska punkens anseende. Jag tänker framför allt på band som Overload och What A Riot (RIP, men sångaren, Watty, har ett nytt projekt på G, "DMD"), men bäst av alla är utan tvekan Noise Agents och denna lilla plastskiva är en stark utmanare till titeln "bästa CD 2013".

Ja, den är så bra. Redan efter att bara ha lyssnat på den en gång kunde jag konstatera att det här är en sjujäkla fin skiva och den växer på mig och jag tror inte jag kommer att ha nån anledning att inte lyssna på den efter jag recenserat den.

Vad skall man likna dem med? Det är fin gammal brittisk melodisk punk uppblandad med sångaren, Andy K's smak för amerikansk poppunk, lite hc, lite uk82 och till och med en reggaeinfluens i låten Punk Rock Dead.

Det närmsta man kommer tycker jag är det svenska bandet Antipati, inte bara för att de klarar köra melodiska bitar med attityd, utan även för texterna. Det är samma vardagliga saker som påverkar vår vardag och det utan att kännas plastigt.

Sångaren är en fena på att skriva schysta texter, det har han bevisat genom att posta små dikter på sin facebook-status då och då. Det är jordnära saker, men framförallt, det som gör att det känns så fräscht är att bandet kan klara att skriva om kravaller, våld och revolt utan att låta konstlat och utan att kritisera mångkultur och politisk korrekthet, vilket kanske var fräscht när Cock Sparrer gjorde sin Bring a rope för typ 20 år sen, men som idag bara får folk att tro att alla fördomar om skins stämmer (sen är ju de flesta i line-uppen punkare/herberts).

Bandet är inte överdrivet politiskt, men om de har nån ståndpunkt, så verkar den vara närmare vänster än höger. Sen får bandet ha en rejäl elogé för att skriva texten till Together we stand, där de förklarar att de kommer, efter mer än 30 år i subkulturen, vara punkare för alltid och skiter i vad folk tycker om dem.

Jag tror att bandet kan uppskattas av alla, punkare, såväl som skins och nu är jag dels nyfiken på Andy K's nya band, "Getagrip" och förhoppningsfull om att Noise Agents kommer till norra Europa snart.

Det här är en modern klassiker och får fullt betyg. 100% i grad av tillfredsställelse!

torsdag 1 augusti 2013

En intervju med The Liptones


EKA: Hur bildades ni? Har ni haft många line-up-byten? Vad vill ni helst förmedla med bandet?

LT: Två polare, mo å mårten, delade replokal med sina respektive punkband och började skriva låtar ihop -97. Fixade trummis å började lira ute. Resten av medlemmarna hittades en efter en och -00 var liptones fulltaligt. Bobban ersatte orginaltrummisen -07. Förmedla? Bra energisk dansant partymusik med tänkvärda texter.

EKA:. Hade ni i bandet nån a-ha-upplevelse när ni först hörde ska och visste att ni ville göra sån musik? Har ni spelat i andra band med, inklusive andra genrér av musik?

LT: Mo kom nog i kontakt med ska nån gång på 80talet via typ madness å 4skins. Även 7an skinhead moonstomp florerade tidigt. Mårten första kontakt med ska va genom tapetrading millencolins första demo tidigt nittiotal. Men en gemensam favorit för mo å mårten i början var Rancids ...and out comes the wolves. Alla medlemmar har givetvis sin egen relation till ska och alla dess genrer, som färgar hur the liptones låter. Men mest lyssnas det nog på 60tals ska till 80tals twotone. Alla medlemmar har spelat i band innan liptones, allt ifrån punk hårdrock blues å jazz.

EKA: Ni har spelat en del i Europa, däribland London International Ska festival. Var är det, av alla ställen ni spelat, roligast att spela? Hur ser scenen ut i Sverige jämfört med internationellt? Vilka är svenne-ska'ns styrkor respektive svagheter?

LT: Jo vi har varit ute å lirat en hel del, både i Norden å neråt i Europa. De festa spelningar brukar hamna under kategorin "jävligt kul kväll" och det är en kombination av en jävligt engagerad publik, bra arrangemang och lagom med öl! Nån direkt skascen finns väl inte direkt i Sverige vad vi vet, men det e skit samma. Vi spelar var som helst för vem som helst bara omständigheterna e hyfsade.

EKA: Tror ni svensk underground/diy-scen har nån framtid med alla nedskärningar? Tror ni att dessa nedskärningar kommer att drabba de lokala kulturskolorna och hindra folk från att uttrycka sig, eller kommer det att bli som det blev med Thatcher-eran, som resulterade i en 2 tone-explosion och oi!-vågen?

LT: Vi som var med under 90talet å den frodande live scenen som fanns då, ser en allmän nergång vad gäller livemusik. Om det beror på nerskärningar, bristande engagemang eller det faktum att den yngre generationen verkar vara mer intresserad av att dansa till en såkallad DJ, låter vi va osagt. Men allt går i vågor, och kreativitet får i slutändan alltid ett utlopp i någon form eller annan.

EKA: Vilken av era plattor är ni mest nöjda med och vad kan vi förvänta oss av kommande släpp från er?

LT: Oj... Svår fråga. Alla medlemmar har nog olika favoriter av olika anledningar. Men vi e stolta över hela vår katalog. Nästa skiva e klar och kommer släppas inom kort. Lite jobb kvar på omslaget bara. Skivan sjungs för första gången på svenska och musikaliskt så är det mer av det som liptones lyssnare e vana vid, med lite avstickare åt olika håll.

EKA: Vad tycker ni om vad fotbollen har blivit? Kan folket, tror ni, nånsin ta tillbaka sin sport från dem som gjort den till en industri? Vilka klubbar hejar ni i laget på?

LT: I synnerhet fotbollen i de högsta divisionerna har blivit något av en industri där pengavinster räknas högt. Allsvenskan är väl inte det värsta exemplet men det har blivit så där också, tyvärr. Man kan, som supporter, kanske försöka påverka sin klubb genom engagemang i klubben men på elitnivå blir det så gott som omöjligt då dessa klubbar styrs i styrelserummen. En i bandet har ett lag som han följer och det är INTE från Skåne, hehehe men både MFF och HIF är starka i år :-))

7. Om er musik var en sport och inte en musik, vilken sport skulle den vara, nåt hårt och fysiskt som rugby, nåt elegant och precist som biljard, eller kanske nåt helt annat?

LT: Fotboll, absolut. Liptones musik är som en hemmamatch i fint väder, vinst och en massa kalla öl!!

EKA: Nåra ord till era fans i Skåne? Vill ni spela här? Hur gör man för att boka er?

LT: Var ett tag sen vi lirade i Skåne, men de gånger vi vart där har vi haft jävligt roligt och vi kommer gärna igen! För att boka the liptones så skickar du en förfrågan till liptones@mail.com eller genom vår Facebook sida. Tack för frågorna å ha en fortsatt go sommar! Skål:)

En intervju med 4 Past Midnight

Nån gång under 90-talet klev jag in i den lilla källarbutik nära Mejeriet i Lund som krängde punk-sjuor. Jag klev in där rätt ofta, men en dag köpte jag tre sjuor, en med amerikanska akten Adolf & The Piss Artists, en med då relativt okända The Restarts och en med följande band, 4 Past Midnight, vilka jag tycker är värda mer respekt och mer kännedom. Därför presenterar jag med stolthet en intervju och hoppas att spelställen bokar in dem.


EKA: Ni startade 1989, under en tid då punken var allt annat än populär och många gamla punkare gått över till metal. Vad inspirerade er att starta ett punkband och vad har fått er att fortsätta?

4PM: 4 Past Midnight startade på grund av en kärlek till punkmusik. Inget mer, inget mindre och ja, det var en dålig tid för punken. Massa folk hade ändrat sig och slutat lyssna på punken, men jag själv, Peter, var alltid punken trogen.

Vad som inspirerat oss att fortsätta är ganska enkelt, vi har passion och drivkraft och övertygelse för vad vi gör. Vi är stolta över musiken vi skapar och vi njuter av det.

EKA: Vilka band influerade er när ni började och hur skulle ni beskriva er musik för nån som aldrig lyssnat på er? Vad kan ni säga om ert senaste släpp? Är ni nöjda med etiketten ni ligger på?

4PM: Band som influerat oss, listan har inget slut, från Discharge, Killing Joke, Stooges, Pink Fairys, Conflict, Cockney rejects, UK Subs, Partisans, Neil Diamond, Susan Vega, No Use for a Name, NOFX, The Sweet, Mud, listan har inget slut.

Att beskriva vår musik är ganska lätt, punk med allsång och lite HC instoppat och som provocerar till efftertanke, vi försöker bli bättre med varje nytt släpp, prövar nya saker, men behåller det 4PM sound som alla älskar.

Etiketter, vi är med på 4 olika etiketter, UK-etiketten Stp Records har varit med bandet sedan albumet Guilty as charged, Trials and tribulations och det nya albumet Life on the inside. Vi har också släppt den nya skivan på franska Ronce recs/ Combat Rock recs, och vi samarbetar med en amerikansk etikett BHJ recs för ett släpp på vinyl.

EKA: Om ni ser till den skotska scenen nu och när ni började, vilken är den största skillnaden?

4PM: Det finns bättre band. En hel del fler giggs som äger rum och det finns en yngre ssen med.

EKA: Hur är acceptansen för politisk extremism, höger eller vänster, i er lokala scen? Lyssnar skinsen på dodgy politiska saker och vad tycker ni folk bör göra när det kommer till politisk extremism? Acceptera den, tala ut mot den eller göra folk glada och inte koncentrera på politiska saker alls?

4PM: Vel, i ärlighetens namn, så kör inte 4PM en massa politiska sånger längre. Jag skriver sånger om våld i hushållen, trafficking och jag ser inte en massa skins på 4PMs giggs, de håller sig för sig själva och går bara på oi!-giggs.

EKA: Ni har spelat en del utomlands. Vilken lokal scen ni spelat för har varit roligast att spela på och vilken har varit den värsta? Vad är det roligaste som hänt på ett 4PM-gigg?

4PM: Vel, i ärlighetens namn har vi bara spelat i USA och UK. Vi håller just nu på att förbereda oss på att dra ut i Europa och vi hoppas kunna besöka Tyskland, Frankrike, Schweiz, etc och vi kommer tillbaka till USA i mars 2014.

Jag gillar fortfarande hemmakonserter, Newcastle i England är trevligt, schyst folk.

Roligaste som hänt var 1989, jag föll av min trumstol på gigget halvvägs genom en sång, lol.

EKA: Vad tycker ni om fotboll? Vad är era meningar om trubblet Rangers befinner sig i? Går ni regelbundet på match och vad tycker ni om non league-fotboll? Tror ni nånsin att folket kan återerövra folkets sport från den mångmiljardsspektakel den blivit?

4PM: Jag skall vara ärlig och berätta att jag hatar fotboll, jag har aldrig följt den överhuvudtaget, Tam, Fred och Stevie följer den, men jag gillar den inte. Jag tycker Celtic och Rangers bara för med sig en massa trubbel, för många bråkstakar bland deras supporters.

EKA: Om ert band var en sport och inte ett band, vilken sport skulle den vara? Nåt hårt och fysiskt som rugby, nåt elegant och precist som biljard eller kanske nåt helt annat?

4PM: Duvkapplöpning lol, för jag älskar mina duvor lol.

EKA: Nåra ord till era svenska fans? Nån chans att ni kommer hit och spelar för oss snart?

4PM: Vel, jag visste inte att vi hade nåra svenska fans. men om vi har det, så snälla, köp våra skivor och t-shirts, stöd bandet och kom och se oss live, det får ni inte missa.

Japp, vi samarbetar med Subkultura Pforzheim Booking och försöker fixa nåra europeiska spelningar, så jag förmodar att det är upp till ställena att boka oss!!!

Tack för intervjun!

Kolla vår hemsida: http://www.4pastmidnight.co.uk.