måndag 18 augusti 2014

Projekt 9, "Storebror"

/ ARTIST: Projekt 9 / TITEL: "Storebror" / GENRÉ: Streetpunk / ETIKETT: Contra Records / FORMAT: Vinyl-EP /

Den här plattan har jag väntat länge på och väntan har inte varit förgäves. Med i bandet finns medlemmar från många andra svenska gatupunkband som The Lowlifes, Agent Bulldogg, Antipati, Frenzy Four, Poor Ol' Slugs, Avgå! och säkert något jag glömt.

Det här är schyst gatupunk och bandet kommer säkert att bli väldigt populärt, både på vikingastränder och utländska dito. Musikaliskt tycker jag det låter som en viss del tidig oi! och sångaren, Erik, har en röst och sångteknik som imponerar massor, en av de bästa stämmorna jag hört på svenska på länge.

Om ena benet står i tidig oi! och får en att tänka Hodges-era 4-skins, tycker jag det finns lite rock & roll-ig tidig punk, typ Chiswick-soundet i det hela, en blandning som får mig att tänka lite For the love of oi!-era Section 5.

Bandet har tagit en musik och attityd som kommit lång väg sen de första staplande stegen för svensk opolitisk oi!-scen under 90-talet. Ja, influenserna från 4-skins, Sham 69 och tidiga, opolitiska, Skrewdriver finns där, men de gör också sin egen sak och gör det förbaskat bra.

Med så mycket sagt kvarstår frågan, är det nydanande? Svaret blir ett "nja". De gör som sagt saken bra och alla oi!-diggare uppmanas att investera i plattan, det är bara det att jag tänker samma sak som när jag recenserade Last Seen Laughing, det blir som sagt inte så nydanande. Jag vet att basisten lyssnar en hel del på anarkopunk med och även om jag blivit allergisk mot senare a-punk, tycker jag att det hade varit kul om det kom nåt band som gick ur det färdiga formatet för streetpunk och utforskade andra musikaliska marker med. Men då hade det ju inte varit streetpunk, så det är möjligt att jag gnäller för gnällandets skull. Pardon me.

Det som däremot höjer bandet är texterna. Visst, det finns en supa och slåss-låt med på plattan, gjord tillsammans med basistens storebror, men det finns också med låtar om överklassen, politiker och andra som gör oss working class punks, skins & herberts liv till en vansinnig situation. Det gillar vi. Det finns absolut utrymme för supa och slåss-låtar, det är en viktig del av våra subkulturers anda, men den tidiga streetpunkmiljön handlade också om social protest och detta lyckas bandet få med ett okrystat och mästerligt vis.

Detta är en på alla sätt schyst platta och ett imponerande förstasläpp av ett ungt svenskt band och förutom att få en att vilja vänta på nästa släpp av bandet, får den en att vilja upptäcka bandmedlemmarnas övriga band. Jag noterar på fb att Avgå! nyss gjort en demo och det skall bli kul att höra den så småningom.

Som sagt, en schyst platta med riktig schyst gatupunk och tänkvärda texter och även om den inte når riktigt hela vägen, är den ett imponerande förstasläpp och bandet förtjänar respekt och din kosing. Se dem live, köp plattorna de släpper och eventuella badges och t-shirts.

En relativt schyst platta som denna får ett relativt schyst betyg, 83,1% i grad av tillfredsställelse!

lördag 16 augusti 2014

Eslövs BK - Höörs IS: 1-0

Så var den avklarad, sommarens stora fotbollshändelse. Det har hänt mycket inom fotbollen i år, VM, GAIS-Bajen och massa annat, men inget slår, för min del, lika högt som Mellanskånederbyt Eslöv mot Höör. Jag tror inte det finns nån fotbollsintresserad Höörsbo som villa förlora mot Eslöv eller nån fotbollstokig Eslövsbo som vill förlora mot Höör. I den lilla fotbollen är det här stort.

Jag måste erkänna att Höörs IS var min första fotbollsförälskelse, jag gick nämligen i skola i Höör och jag och några kompisar, laddade med öl, häxblandningar och snus, brukade hänga på HIS hemmamatcher och heja på laget. Men nu är jag 100% Eslövit.

Nån som har tagit fasta på fotboll som folkfest är verkligen Ultras Eslöv. De sjöng, hejade och på alla sätt lyfte laget genom hela matchen och var en inspirationskälla till oss andra supporters.

Matchen var en riktig höjdare, den var precis som en derbymatch skall vara, jämn, mycket som händer och mycket känslor inblandade. I många derbymatcher blir anfallspelet lidande, då ingen vill bli ansvarig för att laget skall tappa mot grannen, men jag tyckte snarare det var tvärtom här, båda lagen satsade offensivt stora delar av matchen och vid vissa tillfällen trodde man det kokta fläsket var stekt. I 73e minuten trodde nog hela läktaren att 1-0 till Höör skulle sitta, men lyckligtvis för oss, missade HIS anfallspelare målet och matchen fortsatte vara sådär jämn som den varit ända fram tills dess.

Men EBK visade att vi var det bättre laget och i 79e minuten kom ett rättvist mål från Blerim Hajra som höll hela vägen och gjorde oss till matchvinnare. Blerim, som äkta derbyhjälte, får därför också titeln "matchens lirare i EBK" från mig.