torsdag 6 juni 2013

En intervju med Mobster


Mobster mobiliserade tre av medlemmarna: Anders Jeppsson (AJ), Niklas Anderberg (NA) och Mike Salonen (MS) för att svara på frågor inför Ska Mobilizer 2013.
EKA: Till att börja med, är det nåt i dricksvattnet, eller vad är det som får Landskrona att fostra så många bra baktakts-band?
AJ: Sommarstad, kuststad, arbetarstad. Ett vinnande recept för att fostra baktakt…
MS: Haha, tror kanske att det beror på att det alltid funnits många band i Landskrona. Framförallt efter punktiden. I och med punken, så uppmärksammades ska och reggae tidigt som musikaliska uttryck. Sen har ju Skåne överhuvudtaget varit bra på baktakt, allt sedan Skånes egen Bob Marley: Peps Persson!
NA: Att det just är Landskrona är ju också lite av en slump…
EKA: Finns det en stor känsla av unity i staden, så att punx, skins, rudeboys, etc umgås? Vad tycker ni om den attityd som finns hos vissa att man säljer ut sig om man, som ett ska-band, inte bara spelar för just "the usual suspects"?
NA: Det finns en ganska bra sammanhållning i staden, vi har alltid haft en mycket blandad publik i Landskrona sedan starten med The Skalatones.
MS: Och sen punktiden finns en bra samhörighetskänsla… Jag tycker man ska vara öppen för nya influenser… Puritaner är sällan vettiga… Vi har råkat ut för en del ”Ska-poliser” som tyckt att vi sålt oss, vilket vi struntar i. Däremot når vi en större publik.
EKA: Berätta om Ska-mobilizern i juni. Hur fixade ni fram den och kommer den bli ett årligen igenkommande evenemang?
NA: Vi tyckte det skulle va kul att arrangera en skakväll så som vi själva skulle vilja gå till… också kul att lira med gamla vänner igen som Charley Anderson (The Selecter/The Skalatones) och Michael Svegbrant från Skalatones.
Det kommer bjudas på musik från Skalatones, Mobster, Selecter och mycket annat. Johan Malm, från Reggae Scorcher, kommer att vara ska dj.
Spelningen sker på Gränden i Landskrona som vi arrenderar för kvällen (biljettpris 80 kronor)… Det ska bli riktigt kul…
MS: Ja, vi hoppas kunna göra detta återkommande… Vi får se och utvärdera efter den 15:e …
EKA: Vad tycker ni om den globala ska-scenen idag jämfört med när ni en gång kom in i den? Vilka internationella band skulle ni vilja dela scen med och vilka skulle ni inte ta i med tång?
AJ: Det saknas något eller några nya större band, det vore vitaliserande för hela Ska-scenen om det kom fram en större akt som kunde lyfta hela genren. Det finns många bra band och artister som är långt bättre än all det skräp som skapas i dagens musikfabriker likt Idol m.fl. När ska människor avslöja denna bubbla som är skapad för att sälja en produkt, när kommer nästa punkvåg? Den behövs mer än någonsin. Att få lira med Toots vore en ära  … Hoffmaestro skulle jag i inte ta i med en tång
MS: The Specials hade varit grymt! Aldrig, aldrig, aldrig Tomas Ledin!
NA: Jag tycker vi kan lira med alla band utan problem så länge de inte representerar nazistiska eller rasistiska åsikter…
EKA: Landskrona är rikskänt för sin sociala situation och sverigedemokraternas framgångar. Hur märker man av problemen dagligen och hur relaterar ni till det rent musikaliskt? Genom att koncentrera på positiva saker och få folk att vilja dansa i stället för att slåss, eller genom att gå till den andra extremen och predika från scenen?
AJ: Bara genom att tillhöra Ska-scenen i sig är att ta avstånd ifrån SD. Vi märker inte av SD direkt, de som sympatiserar med dem är väl främst tangentbordsmarodörer som inte kan ta en saklig diskussion med motargument. Fördomar i sig är farliga och är mindre begåvade personers verktyg för att skydda sig mot det okända. Vi bekämpar denna dumhet med våra texter, vi står för solidaritet och icke rasism!
MS: … och samtidigt får folk att dansa 
NA: Vi har alltid skrivit både humoristiska texter och texter med samhällsengagemang. Jag tror man skriver om vad som händer omkring sig…
EKA: Tror ni Landskrona BoIS kommer att återvända till Allsvenskan nån gång och vad tror ni behövs göras för att det skall ske?
NA: Det tror jag absolut, det måste gå, men det är svårt… pengar spelar en allt större roll inom fotbollen…
MS: Självklart! Mer satsning på ungdomar.
AJ: BoIS kommer alltid tillbaka, det är bara en fråga om tid och det finns endast en väg. Att ta fram lokala talanger, vi kan inte värva ihop ett lag som avancerar till Allsvenskan och det gillar vi! Att slå underifrån med lokala pågar som har BoIS inristat i hjärtat, det är sånt som enar.
EKA: Vad tycker ni om den pågående debatten kring 51%-regeln?
AJ: Vi är för demokratin i idrottsföreningar och emot kommersialiseringen av t.ex. Fotbollsklubbar. Idrott är till för alla och ska inte vara en lekstuga för penningstinna kapitalister. Titta hur det ser ut i England, där har vanligt folk knappt råd att gå på en fotbollsmatch. Det har blivit för mycket business!
EKA: Om ert band var en sport och inte ett band, vilken sport skulle det vara, nåt hårt och fysiskt som rugby, nåt elegant och precist som biljard eller kanske nåt helt annat?
NA: Varför inte ett fotbollslag…
AJ: Utan tvekan! Vår trummis är som en målvakt, han skäller på alla! Basisten som en back, burdus och kompromisslös. Gitarr och orgeln är vårt välbalanserade mittfält och frontmannen är den som nätar efter sina smekande finter. Blåset kan utan tvekan jämföras med yttermittfältare, släpar benen efter sig men när de väl får bollen så går det undan och inläggen ramlar in i straffområdet.
EKA: Nåra ord till era fans i Eslöv? Vill ni spela här? Hur bokar man er?
MS: Vi hoppas att även baktaktsdiggare från Eslöv hittar till Landskrona den 15:e juni. Det hade varit kul… Det hade också varit kul att spela i Eslöv nån gång…
AJ: Det går alltid att nå oss och få mer info via vår hemsida (www.mobsterska.com)
NA: Keep Skanking! Vi ses på Gränden den 15:e på Ska Mobilizer 2013 

1 kommentar:

  1. Dåliga nyheter:

    På grund av att myndigheterna dragit ut på tiden för alla tillstånd den 15:e juni på Gränden tvingas vi tyvärr skjuta upp Ska Mobilizer 2013 till senare i sommar. Mobster beklagar verkligen detta, men det är inget vi kunnat råda över

    Tanken nu är att Ska Mobilizer 2013 kommer gå av stapeln i slutet av juli eller augusti, med förhoppningsvis fler spännande gäster! Alla som löst biljett får naturligtvis tillbaka sina pengar, men väljer man att behålla sina biljetter så kommer de även att gälla när evenemanget sker. plus att man då också kompenseras vid konserttillfället.

    Som ytterligare kompensation kommer Mobster att ge en eller två gratiskonserter på Gränden under Karnevalen (5-13 juli). Då kommer det även att lottas ut gratisbiljetter till den uppskjutna Ska Mobilizer 2013.

    Återigen är vi väldigt ledsna över att vi tvingats skjuta upp evenemanget, men risken för besvikelser under själva konserten just den 15:e var allt för stora för att vi skulle våga chansa. Vi vill naturligtvis att alla ska ha så roligt som möjligt under evenemanget.

    Med hopp om förståelse
    Grabbarna i Mobster

    SvaraRadera