fredag 15 mars 2013

"Newspeak" i media om fotboll

Det verkar som de som styr landet har lärt sig sin läxa av George Orwell, för vi har massor av "newspeak" i mediabruset för närvarande.

"Newspeak" är, för den som inte visste det, ett språk som diktatorn i Orwells mest kända (men inte bästa) bok, 1984 uppfann. Man ändrade helt enkelt ordens innebörd för att förhindra att folk kunde tänka kritiskt. Till exempel blev skatteministeriet "kärleksministeriet" och så vidare.

Är det inte detta vi har i Sverige med regeringens politik och den knähundsmedia som gör allt etablissemanget ber dem om? Vi har kris i landet och folk går arbetslösa. Vem har orsakat detta? En kvalitativ gissning skulle vara att det var storfinansen och oansvariga politiker (och nej, det var inte bättre förr, jag ogillar Persson lika mycket som Reinfeldt) som fixade det med sina spekulationer. Men vips, här har vi en regering som pushar arbetslinjen och skuld läggs på arbetslösa, sjuka och invandrare. Vi har stor arbetslöshet och dessa gruppar arbetar minst av alla. "Fint!", säger Reinfeldt, "då ska vi ha en arbetslinje som gör att de kommer i arbete" och vips trollar han FAS 3 ur hatten, men i media framstår det som han är en stark politiker som tar hårda tag med arbetskygga människor och kapitalets roll i frågan glöms bort. Newspeak, newspeak, newspeak.

Jag är inte partipolitiskt intresserad och tror inte nåt parti kan lösa krisen vi har. Ärligt talat tror jag att världen håller på att förfalla, men när nån politiker gör fel, så kritiserar jag dem.

Men, om vi glömmer partipolitiken en stund och kollar på väsentligheter i livet som fotboll, så kan man bara förstå att newspeak råder där med.

Björn Ericsson, eller vad han heter, hjälten som skall rädda landet från alla hemska huliganer gick ut och hyllade Thatchers linje från 80-talet. Samtidigt som media kunde avslöja Thatchers och engelska polisen inblandning i Hillsborough-tragedin, där 96 Liverpool-supporters dog på grund av polisens sjabbel. Sen sålde polisen och regeringen bilden till media att det var hemska huliganer som varit i farten.

Newspeak. Vad vi ser hos snuten är uppenbarligen en exercis i just newspeak. Konstatera att fotbollen i England inte dras med huliganism på arenorna längre, att media säger att Hillsborough var huliganers fel och att polisen var föredömlig. Upprepa lögnen många gånger, så tror till slut kreti och pleti att det stämmer. Men säg ingenting om att unga killar fortfarande möts och slåss i England och att de säljer droger eller har importerat den jamaicanska pistol-kulten. Gör huliganerna till samhällets fiende nummer ett, så kanske folk glömmer de väsentliga problemen en stund. Samma sak som vi ser hända i Sverige idag. Vi har pedofiler (som alla förtjänar att hängas) som kan driva skolor, vi har en utrikeminister, som enligt alliansfritt Sverige, fått pengar från CIA och vi har ökat gängvåld. Vad skall vi då satsa på? Jo, huliganer. Det är så att man kan spy.

Missförstå mig inte. Jag är numera en klassisk kategori A-supporter och har flera gånger sagt att sitter en supporter till motståndarlaget bredvid mig på Ekevalla, så slår jag han inte på käften, utan önskar honom en god match och beundrar hans passion. Jag ser gärna barnfamiljer med på läktaren. Fotbollsstoltheten i en stad går i arv från far till son och ju tidigare Eslövskidsen lär sig älska EBK, desto bättre.

Men om vi glömmer newspeak en stund och ser till fotbollen i divisioner högre upp, är det då verkligen kategori C-folket som förstör fotbollen? Please...

Vad Thatcher och Engelska Fotbollsförbundet försökte göra är att ta in kapitalet i spelet, göra om det till en parodi på sig själv, där övre medelklassen går på en match då och då, likt man går på teater eller hästkapplöpning. Med introduktionen av all-seaters och biljetter i 60-punds-klassen var förvandligen komplett. Fotboll är i England, över League One, ett spektakel och inget annat. Borta är känslan av tillhörighet, för hur skall man kunna känna att, till exempel, Arsenal är "mitt lag" när man inte har råd att gå på varje match, spelarna kommer från hela världen och det pågår en veritabel orgie i konsumtionism på arenorna? Klubbarna vill inte längre representera arbetarklassamhället i de städer eller stadsdelar de kommer ifrån, utan vara ett varumärke på internationell nivå.

Nej, är det nån som förstör fotbollen, så är det inte unga killar som gillar att slåss, utan Svenska Fotbollsförbundet i samarbete med polisen och storfinansen.

De är äckliga!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar