måndag 11 juni 2012

En Intervju med Vindicate This!

EKA: Vad har ni sysslat med sen sist jag intervjuade er? Många spelningar? Har ni nån ny fullängdsplatta på g?

 VT: Tja det var ju ett tag sen som sagt. Vi har fått ut en fullängdare, varit med på ett gäng samlingsskivor och giggat en del. Blev ett lite lugnare 2011 då vi avlade lite barn la lite mer tid på andra band osv. Nu är vi ju lite på G igen, en ny EP ute och kanske blir det ett släpp till innan året är slut. Fullängdare får vänta, tar för lång tid att skriva ihop så mycket material som håller måttet och repa ihop och spela in... vi vill hellre få ut mer material när det känns färskt, så det blir nog fler EP's.

EKA: Malmö verkar just nu ha en väldigt vital scen med band som, bland annat, Nobelkommittén, Oldfashioned Ideas och, inte minst, er själva. Vad tror ni det beror på och vad är det bästa, respektive sämsta med Malmöscenen just nu?

 VT: Det bästa är helt klart mängden band som poppar upp. Det sämsta är väl att få (enligt mig iaf) är så där extremt bra. Men det finns ju hyfsade inom de flesta subgenrer av punken iaf. Det är också en relativt sällskaplig ton mellan typ oi-HC-poppunk-mustascher jämfört med hur det t ex verkar vara i Stockholm. Men vad vet jag egentligen... Sämst är helt klart att det knappt finns ställen att spela på. Varför det är som det är, good and bad, är också oklart. Men att Malmö är en stad dit många unga männsikor flyttar bidrar ju helt klart till det blir en miljö med mycket musik, klubbar o liknande skulle jag tro.

EKA: Om jag förstått saken rätt har Bodoni, som var stället många spelningar ägde rum på, gått i konkurs. Vad gör det för scenen i Malmö? Har scenen hittat nåt nytt ställe att ha spelningar på?

VT: Det har ju gjort att det blivit ännu mindre gigs, även anarkisterna/hc-folket har ju losat sin lokal. Kanske vissa inser attd et trots att det inte var väldens bästa hak, så var det iaf ett ok ställe där bi kunde ha små punkspelningar regelbundet utan alltför mycket mankemang. Men nu är det nya tag på gång, Switchlight plus Klubb Pogo har bögat ihop sig under namnet "Smash the discos" och ska börja köra på ett ställe som heter Tangopalatset. Får hoppas det bli ett bra koncept och bra ställe att vara på!

EKA: Den här bloggen handlar ganska mycket om ska och northern soul. Vad har ni själva för relationer till de genrérna och kan ni tipsa om nån artist/band som ni särskilt gillar?

VT: Alla i bandet gillar väl ska i någon omfattning, iallafall gör jag Papa) det. Lyssnade mycket på ska runt den svenska ska-vågen i mitten av 90-talet, då upptäckte man även Two-tone o de Jamaikanska klassikerna. Senare, som skin, kom jag in på lite sånt där som kommit efter two-tone i England o ute i Europa, Mr Review, Hotknives etc... ska inte påstå att jag lyssnat alls så mycket på ska som på punk men klart mer än gängse "lite-ska-bara-för-att-man-ska-det-som-skinhead-lyssnande" vågar jag nog ändå påstå. Mitt tips är Arthur Kay & the Originals/Originators, Last Resort o Warriors basistens band. Northern soul uppskattas också, men i än mindre doser och framför allt de lite upptempo stompiga grejerna på klubb, snarare än sitta hemma och lyssna.

Inget av dessa har dock nått med vårt eget musikskapande att göra, vi är nog alla överens om att ska+punk nästan alltid = bajs. Ja, utom möjligtvis Troklarn då...

EKA: Vad inspirerar er när ni skriver texter?

VT: Lite! Det är skitjobbigt att skriva texter och blir bara värre för varje år. Men när de illafall blir till så är det ju livet, diverse (oftast lite bittra) reflektioner över såväl personliga som samhälleliga grejer. På senare tid lite mer "inomscenliga" och närliggande saker.. men mest blir det nått raseriutbrott över nån av alla jävliga konsekvenser det kapitalistiska ekonomiska systemet har för oss vanliga knegare och halvfyllon.

EKA: Vad tror ni om Sveriges chanser i fotbolls-em? Vem tror ni tar hem hela mästerskapet?

VT: Sveriges chanser i EM får man nog se realistiskt på. En tuff grupp mot värdlandet Ukraina, stjärnspäckade Frankrike och alltid lika överskattade och krisdominerade England. En utomstående säger såklart att Frankrike och England går vidare men Zverige (ursäkta aftonbladethumorn) har ett rätt bra läge att avancera. Grodätarna, de rödspräckliga samt de öststatsblågula kan knappast passera oss utan att vara på sin vakt.

EKA: Om ert band inte var ett band, utan en sport, vilken sport skulle det då vara? Hård och fysisk som rugby, elegant och precis som biljard eller nåt helt annat?

VT: Svår fråga. Vi vann faktiskt en punkskinheadfotbollsturnering i Stockholm för ett par år sedan med lite proffshjälp från Peking men fotboll är för tradigt svar. Får nog hellre säga bowling då man chillar lite mellan slagen, gubbfetma inte är något problem och ibland får man in en strike.

EKA: Några ord till era fans i Eslöv? När kommer ni att spela i mellanskåne?

VT: En fjärdedel av bandet bor i Eslöv och har ännu tyvärr inte stött på några särskilda fanpåtryckningar live så just nu får nog fokus ligga på lite mer etablerade livespelningsstäder, tyvärr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar